Förklaring av de vanligaste Ingredienserna

Parabener

Parabener används som konserveringsmedel för att hämma bakterietillväxt och förlänga livstiden på produkter. Parabener används i stor utsträckning trots att de ofta orsakar allergiska reaktioner och hudutslag. Parabener är giftiga i högre doser och har sammankopplats med cancer som en potentiell cancerogen (cancerframkallande ämne). En produkt som innehåller parabener är giftig om den sväljs eller inhaleras och kan orsaka irritation på hud, i ögon och i luftvägar.

Parabener heter i ingredienslistan: methyl, ethyl, propyl, butyl eller benzyl följt av ordet paraben.

PEG

PEG är syntetiska emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. Emulgeringsmedel påverkar konsistensen på vara förorenade med 1,4 Dioxan som är cancerframkallande. PEG-derivater kan brytas ner vid oxidering (t.ex. när produkten blir gammal) varvid formaldehyd kan bildas. PEG gör dessutom huden genomtränglig för främmande ämnen och bör inte användas på skadad hud.

PEG heter i ingredienslistan: Polyethylene Glycol, ibland följd av ett nummer

Silikon

Gör produkter vattenfasta och läppstift ”kyssäkta”. Silikoner kan bilda formaldehyd vid nedbrytning. Svårnedbrytbart. Världshälsoorganisationens särskilda organ för cancerforskning, IARC, slog vid ett möte i förra veckan fast att formaldehyd är det tillräckligt starka vetenskapliga bevis för att formaldehyd är cancerframkallande för människor.

Silikon heter i ingredienslistan: Dimethicone, Diphenyl Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Methicone.

Mineral Olja

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna i dagens alltmer massproducerade hudvårdsprodukter, trots att den rubbar hudens naturliga återfuktning.

Mineraloljan täpper igen mellan 40-60 % av hudens porer samtidigt som den lägger sig som en tunn plasthinna på huden. Huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion. Det lömska är att det känns bra för stunden. Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja. Vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös.

Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beroende. Om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.

Mineral Olja heter i ingredienslistan: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

« Tillbaka till alla artiklar